Popularni postovi

Mehlem za masažu

Gavezova mast:
Najraširaniji ujedno i najpraktičniji ljekoviti pripravak gaveza je gavezova mast.
Možete je koristiti i za masažu nogu, posebno kod čukljeva, za njegu dijabetičkog stopala, kukca i slično. Iako se u pučkoj medicini gavezova mast koristi u nanošenjem direktno na otvorene i teške rane, kod takve primjene postoji opasnost stvaranja apscesa, jer se rana na površini zatvori, a unutra je gnoj. Preporučljivije je stoga mazati kožu uz rubove rane. Čuvajte izvan dosega djece i nikako ne koristite gavezovu mast za unutarnju uporabu.


Sast
av:
250 grama svježe iskopanog i očišćenog gavezovog korijena
1 kg svježeg špeka za topljenje masti,
41 žlicu hladno tještenog nerafiniranog maslinovog ulja,
100 do 150 grama voska

Priprema:
Korijen gaveza kopa se na jesen, u listopadu ili studenom, svakako na mjestu koje je čistoi daleko od zagađivača.Potrebno je korijena gaveza izvaditi oko pola kilograma težine.
Dobro ga operite, očistiti od oštećenja i rupa, ali nemojte guliti, osušite ga krpom i ostavite na stranu dok pripremate mast.
Kilogram svježe masti narežite na kockice pa stavite u lonac, dodajte malo vode, miješajte da ne zagori. Nemojte dodavati soli.
Mast je gotova kad se ugleda svjetložuta boja.
Tada ju ocijedite, pa u posebnu posudu odvojite 40 do 45 žlica masti, pa ostavite da se malo ohladi. Dok je još topla u tu mast naribajte priređen korijen gaveza, 200 do 250 grama, na oštrom ribežu.Dakle,u toplu mast trebaju padati što tanji listići korijena, a ribamo ih odmah iznad masti kako bismo što je moguće manje bili izloženi zraku odnosno oksidaciji.
Kad sav korijen nariban i potopljen u masti, nastavimo miješati još 15 minuta. Ostavimo pokriveno da odstoji preko noći.
Sutra ponovo stavimo na laganu vatru, zagrijemo tek toliko da se mast otopi, pa skinemo s vatre i miješamo daljnih 10 minuta, pa ocijedimo kroz gazu u lonac.
Ocijeđenoj masti dodamo 41 kašiku hladno prešanog nerafiniranog odnosno ektra djevičanskog maslinovog ulja, pa u smjesu dodamo još 100 do 150 grama usitnjenog voska.
Držimo na toplom odnosno na laganoj vatri uz stalno miješanje sve dok se vosak otopi, a tada ju prelijemo u porculansku ili vatrostalnu zdjelu.
Prekrijemo je krpom i ostavimo na hladnom da se svi sastojci sjedine i ohlade. Dobivenu ohlađenu gavezovu mast punimo drvenom ili keramičkom kašikom u manje posudice, staklene ili plastične, nikako ne metalne.

Napunimo do ruba i dobro potisnemo da unutra ne ostane zraka, dobro zatvorimo. Ovako dobivenu masti možemo koristiti godinu dana

Nema komentara:

Objavi komentar