Zdrava hrana....
Bilo da je riječ o višestruko prerađenim i
očvrsnutim biljnim uljima ili prerađenoj hrani čije porijeklo više niko ne može
prepoznati, namirnice s spiska koji slijedi loše utiču na vaše zdravlje, a mogu
takođe negativno utjecati na sportski trening i formu.
Prerađenoj hrani teško se oduprijeti jer su
cijene pristupačne, a okusi vrlo primamljivi. Zbog toga mnogi ni ne razmišljaju
o tome kakve posljedice takva hrana ima za zdravlje. Teško je eliminisati svu
prerađenu hranu iz upotrebe, ali vrijedi pokušati izbaciti poneku namirnicu s
ove liste.
Med,
stevija, pa čak i običan šećer bolji su zaslađivači od vještačkih. Vještačka
sladila su jako slatka (ponekad 200 puta više nego šećer) a mozak se s vremenom
navikne i počinje žudjeti za slađom hranom.
Najpoznatiji izvor dragocjenog likopena
i drugih važnih hranjivih tvari je paradajz. Ali ako je kupujete u konzervi,
sve ste pokvarili. Sva konzervirana hrana sadrži štetni sastojak BPA, a
najviše ga ima u soku od paradajza jer zbog svoje kiselosti izaziva veće
ispuštanje BPA iz stijenke konzervi. Stoga jedite svjež paradajz ili onaj iz
staklene ambalaže. U obzir dolazi i kartonska ambalaža koja ne sadrži BPA.
Konzumiranje paradajza ili ostalog voća i povrća iz konzervi vas zasigurno neće
ubiti, ali ako su vam cilj sportski rezultati i zdraviji život uvijek bi
trebali konzumirati sveže voće i povrće.
Slično kao i s ostalim porocima tako bi
trebali biti umjereni i s alkoholom koji može izazvati brojne tegobe.
Gazirani sokovi sadrže ogromne količine šećera i to u tekućem obliku koji je dokazano
najgori oblik konzumacije šećera, osim toga sadrže i razne štetne spojeve poput
boje i konzervansa.
Grickalice su pune soli, kalorija te konzervansa. Siromašne su nutritivnim
vrijednostima i vlaknima zbog čega usporavaju probavu.
Razni umaci s kojima svakodnevno
“popravljamo” okus svoje hrane često su prepuni masti, šećera, kiselina koje
našem organizmu nikako ne mogu koristiti.
Salame, slanina, hrenovke i drugi suhomesnati proizvodi puni su natrija,
a meso koje se koristi za njihovu proizvodnju je već zbog samog načina
industrijskog uzgoja puno hormona, antibiotika i nitrata. Osim toga, u procesu
prerade u ovakvo meso se još dodaju vještački okusi, boje, soli i konzervans.
Mehanički odvojeno meso obično se obrađuje pod ekstremnim pritiskom i toplinom
zbog čega gube nutritivne vrijednosti. Tradicionalne recepture ili domaća
proizvodnja su puno bolji izvor, ali ni s njima ne biste trebali pretjerivati.
Umjerenost je ključ uspjeha.
Margarin se dobiva iz biljnih ulja. Biljna ulja nisu problem, ali je
problem kako ljudi dolaze do margarina. U preradi dolazi do stvaranja
transmasnih kiselina koje potiču upalne procese u tijelu, oštećuju ćelije i
stijenke krvnih sudova. Smatra se da ova vrsta očvrsnute biljne masti povećava
rizik od cirkulacijskih bolesti, pa čak i od raka. Zasigurno jedna od najgorih
namirnica za naše tijelo, zato se i nalazi na samom vrhu ove
liste.Visokorafinisana biljna ulja danas se naveliko koriste u pekarskim
proizvodima i prženoj hrani.
Zbog ove neravnoteže u tijelu dolazi do upalnih procesa. Važno je stoga češće jesti kuhanu ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama, maslinovo ulje, kokosovo ulje i mljevene sjemenke lana.
Zbog ove neravnoteže u tijelu dolazi do upalnih procesa. Važno je stoga češće jesti kuhanu ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama, maslinovo ulje, kokosovo ulje i mljevene sjemenke lana.
tags:zdrava hrana,loša hrana,
Nema komentara:
Objavi komentar