Popularni postovi

Vitamin E i naučna istraživanja

Vitamin E štiti i od kancera prostate. Rezultati studije u Finskoj su pokazali da dugotrajno uzimanje vitamina E (pet do osam godina, 50 IJ, što je oko 33 mg dnevno), nakon 50. godine, smanjuje rizik od nastanka raka prostate za skoro 40%.
Iako nije lijek, prema dosadašnjim istraživanjima, vitamin E igra vrlo značajnu ulogu u prevenciji mnogih bolesti sadašnjice od kojih su najraširenije bolesti srca, dijabetes i maligna oboljenja. Neophodan je u sintezi belančevina, naročito za kolagen, skeletne mišiće i srčani mišić, zatim za jačanje imunološkog sistema, ali štiti i od katarakte i makularne degeneracije. Također, bitan je za rad mišića i centralnog nervnog sistema. Na indirektan način pomaže i u prevenciji Alchajmerove bolesti. Učestvuje u pravilnom razvoju ploda i primenjuje se u prevenciji spontanih pobačaja.


Vitamina E imaju pšenične i kukuruzne klice, jaja, orasi, lješnici, bademi, sjeme suncokreta i hladno cijeđena biljna ulja (maslinovo, kukuruzno, sojino, laneno, ulje kikirikija, pšeničnih klica), zelje, zelena salata odn. zeleno lisnato povrće. U manjim količinama vitamin E se može naći u nekim namirnicama životinjskog porijekla
– mlijeku, puteru žumancetu, goveđem mesu.

Nedostatak vitamina E kod osoba koje se pravilno hrane je vrlo rijedak, pa je moguć kod pacijenata sa hroničnim bolestima jetre.


tags:jetra,vitamina E,

Nema komentara:

Objavi komentar