Popularni postovi

Želim živjeti zdravo i dugo,ali kako?





Dug život:Želim da živim dugi i u dobrom zdravlju.Okrenite se oko sebe i vidjet ćete mnoštvo ljudi koji idu ljekaru,ali ima  i onih koji ne idu ljekaru i zdravi su.Zašto su zdravi?Jeste li pogledali u njih ili  razgovarali sa njima?Moj susjed ima 76 godina ne zna za ljekare,zdrav kao drijen.
Doručak mu je 3 dl mlijeka u koje udrobi hljeba i ode kretati se ,nešto raditi fizički,takav je cijeli život i ostao u starosti.Samo ga rad održava u kondiciji i zdravlju.Tom čovjeku nije mrsko da pomogne susjedu kojem je stiglo 5 tona uglja,pomoći će mu bez naknade ili ode u šetnju koja traje satima ili će okopavati baštu iako je prije dva dana već sve okopao i sredio.
Njemu je važno da nešto radi i kreće se.U toku dana sve što mu dođe do ruke on će da pojede i opet nije debeo,vitalan starac i zdrav.
On u isto vrijeme ustaje iako je u penziji i tako isto liježe u isto vrijeme ,tako ga naučila ona vojska i  uredan život,sada nema vojske da nauči mene,tebe,našu djecu pravila ponašanja barem onog ranog ustajanja i rada,sve se poremetilo,zato ne možemo očekivati zdrav život kao moj susjed.
On se ne igra igrica i ne gleda filmove do 2-3 sata u noć.

Podsjeća me na mog djeda koji je živio 86 godina ,umro je sa zdravim zubima,jeo je samo domaću hranu koju je on proizveo.Magaza je bila puna čupova raznih džemova,pekmeza,sokova,vreće pune oraha,lješnjaka,stalaže s jabukama,krompirom,sa plafona visi luk,kukuruz,u buretu je pšenica a do nje bure sa kiselim kupusom dok je na tavanu bila pečenica-suho meso a napolju su trapovi u kojima je razno povrće svježe.
To mi možemo samo sanjati ali kako onda živjeti tolike godine zdravo?Sve što pojedemo ode u želudac i crijeva te po cijelom tijelu u sve organe.Zato je danas teško naći zdravu hranu.domaću hranu.
Nastavlja se....

tags:dug život,živjeti dugo,savjeti,

Nema komentara:

Objavi komentar