Popularni postovi

Hrana koja nije zdrava




Zdrava hrana....
Bilo da je riječ o višestruko prerađenim i očvrsnutim biljnim uljima ili prerađenoj hrani čije porijeklo više niko ne može prepoznati, namirnice s spiska koji slijedi loše utiču na vaše zdravlje, a mogu takođe negativno utjecati na sportski trening i formu.
Prerađenoj hrani teško se oduprijeti jer su cijene pristupačne, a okusi vrlo primamljivi. Zbog toga mnogi ni ne razmišljaju o tome kakve posljedice takva hrana ima za zdravlje. Teško je eliminisati svu prerađenu hranu iz upotrebe, ali vrijedi pokušati izbaciti poneku namirnicu s ove liste.
 Med, stevija, pa čak i običan šećer bolji su zaslađivači od vještačkih. Vještačka sladila su jako slatka (ponekad 200 puta više nego šećer) a mozak se s vremenom navikne i počinje žudjeti za slađom hranom.
Najpoznatiji izvor dragocjenog likopena i drugih važnih hranjivih tvari je paradajz. Ali ako je kupujete u konzervi, sve ste pokvarili. Sva konzervirana hrana sadrži štetni sastojak BPA, a najviše ga ima u soku od paradajza jer zbog svoje kiselosti izaziva veće ispuštanje BPA iz stijenke konzervi. Stoga jedite svjež paradajz ili onaj iz staklene ambalaže. U obzir dolazi i kartonska ambalaža koja ne sadrži BPA. Konzumiranje paradajza ili ostalog voća i povrća iz konzervi vas zasigurno neće ubiti, ali ako su vam cilj sportski rezultati i zdraviji život uvijek bi trebali konzumirati sveže voće i povrće.
Slično kao i s ostalim porocima tako bi trebali biti umjereni i s alkoholom koji može izazvati brojne tegobe.
Gazirani sokovi sadrže ogromne količine šećera i to u tekućem obliku koji je dokazano najgori oblik konzumacije šećera, osim toga sadrže i razne štetne spojeve poput boje i konzervansa.
Grickalice su pune soli, kalorija te konzervansa. Siromašne su nutritivnim vrijednostima i vlaknima zbog čega usporavaju probavu.
Razni umaci s kojima svakodnevno “popravljamo” okus svoje hrane često su prepuni masti, šećera, kiselina koje našem organizmu nikako ne mogu koristiti.
Salame, slanina, hrenovke i drugi suhomesnati proizvodi puni su natrija, a meso koje se koristi za njihovu proizvodnju je već zbog samog načina industrijskog uzgoja puno hormona, antibiotika i nitrata. Osim toga, u procesu prerade u ovakvo meso se još dodaju vještački okusi, boje, soli i konzervans. Mehanički odvojeno meso obično se obrađuje pod ekstremnim pritiskom i toplinom zbog čega gube nutritivne vrijednosti. Tradicionalne recepture ili domaća proizvodnja su puno bolji izvor, ali ni s njima ne biste trebali pretjerivati. Umjerenost je ključ uspjeha.
Margarin se dobiva iz biljnih ulja. Biljna ulja nisu problem, ali je problem kako ljudi dolaze do margarina. U preradi dolazi do stvaranja transmasnih kiselina koje potiču upalne procese u tijelu, oštećuju ćelije i stijenke krvnih sudova. Smatra se da ova vrsta očvrsnute biljne masti povećava rizik od cirkulacijskih bolesti, pa čak i od raka. Zasigurno jedna od najgorih namirnica za naše tijelo, zato se i nalazi na samom vrhu ove liste.Visokorafinisana biljna ulja danas se naveliko koriste u pekarskim proizvodima i prženoj hrani.
 Zbog ove neravnoteže u tijelu dolazi do upalnih procesa. Važno je stoga češće jesti kuhanu ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama, maslinovo ulje, kokosovo ulje i mljevene sjemenke lana.

tags:zdrava hrana,loša hrana,


Nema komentara:

Objavi komentar