Gavezova mast:
Najraširaniji ujedno i najpraktičniji
ljekoviti pripravak gaveza je gavezova mast.
Možete je koristiti i za masažu nogu, posebno
kod čukljeva, za njegu dijabetičkog stopala, kukca i slično. Iako se u pučkoj
medicini gavezova mast koristi u nanošenjem direktno na otvorene i teške rane,
kod takve primjene postoji opasnost stvaranja apscesa, jer se rana na površini
zatvori, a unutra je gnoj. Preporučljivije je stoga mazati kožu uz rubove rane.
Čuvajte izvan dosega djece i nikako ne koristite gavezovu mast za unutarnju
uporabu.
Sastav:
250 grama svježe iskopanog
i očišćenog gavezovog korijena
1 kg svježeg špeka za
topljenje masti,
41 žlicu hladno tještenog
nerafiniranog maslinovog ulja,
100 do 150 grama voska
Priprema:
Korijen gaveza kopa se na jesen,
u listopadu ili studenom, svakako na mjestu koje je čistoi daleko od zagađivača.Potrebno je korijena gaveza izvaditi
oko pola kilograma težine.
Dobro ga operite, očistiti od oštećenja i
rupa, ali nemojte guliti, osušite ga krpom i ostavite na stranu dok pripremate
mast.
Kilogram svježe masti narežite na kockice
pa stavite u lonac, dodajte malo vode, miješajte da ne zagori. Nemojte dodavati soli.
Mast je gotova kad se ugleda
svjetložuta boja.
Tada ju ocijedite, pa u posebnu posudu
odvojite 40 do 45 žlica masti, pa ostavite da se malo ohladi. Dok je još topla
u tu mast naribajte priređen korijen gaveza, 200 do 250 grama, na oštrom ribežu.Dakle,u toplu
mast trebaju padati što tanji listići korijena, a ribamo ih odmah iznad masti
kako bismo što je moguće manje bili izloženi zraku odnosno oksidaciji.
Kad sav korijen nariban i potopljen u
masti, nastavimo miješati još 15 minuta. Ostavimo pokriveno da odstoji preko
noći.
Sutra ponovo stavimo na laganu vatru,
zagrijemo tek toliko da se mast otopi, pa skinemo s vatre i miješamo daljnih 10
minuta, pa ocijedimo kroz gazu u lonac.
Ocijeđenoj masti dodamo 41 kašiku hladno prešanog nerafiniranog
odnosno ektra djevičanskog maslinovog ulja, pa u smjesu dodamo još 100 do 150
grama usitnjenog voska.
Držimo na toplom odnosno na laganoj vatri
uz stalno miješanje sve dok se vosak otopi, a tada ju prelijemo u porculansku
ili vatrostalnu zdjelu.
Prekrijemo je krpom i ostavimo na hladnom
da se svi sastojci sjedine i ohlade. Dobivenu ohlađenu gavezovu mast punimo
drvenom ili keramičkom kašikom u manje posudice, staklene ili plastične, nikako ne metalne.
Napunimo do ruba i dobro potisnemo da
unutra ne ostane zraka, dobro zatvorimo. Ovako dobivenu masti možemo koristiti godinu dana.
Nema komentara:
Objavi komentar